Učíme pre prax – Psychosomatické ochorenia
27 októbra, 2023
V Mikuláši majú „zlatých masérov“
10 novembra, 2023

Job shadowing na slnečnej Sicílii

V rámci programu Erasmus+ mali možnosť dve vyučujúce profesijných predmetov študijného odboru praktická sestra a jedna vyučujúca cudzích jazykov SZŠ v Trnave v dňoch 24. 09. – 29. 09. 2023 spoznať krásy Sicílie, zoznámiť sa s kolegyňami – učiteľkami z Poľska,  Španielska a oboznámiť sa, ako fungujú školy a zdravotnícke zariadenia v Katánii (IT).

Zaujímavá bola prehliadka školy AM Istituto professionale Lucia Mangano, v ktorej bol sústredený hlavný pracovný program – job shadowing. Je to spojená škola, ktorá pripravuje žiakov v rôznych študijných odboroch, okrem iného aj módnych návrhárov. Pre učiteľky bolo inšpirujúce obzrieť si priestory, v ktorých sa vzdelávajú zdravotnícki asistenti, dozvedeli sa, ako sa pripravujú do odbornej praxe. Učiteľky mali možnosť porovnať výučbu podobného odboru na talianskej škole s naším systémom.

V rámci odborného programu navštívili aj zariadenie pre seniorov San Vincenzo di Paoli.  Spoločne s riaditeľkou zariadenia a koordinátorom zdravotníckeho personálu absolvovali prehliadku zariadenia.

Súčasťou programu bola aj návšteva kliniky Casa di cura Gibiino s.r.l., v ktorej  absolvovali exkurziu po jednotlivých oddeleniach, oboznámili sa s ich fungovaním, získali informácie, ako sa realizuje odborná prax žiakov/študentov rôznych študijných odborov.

Počas týždenného pobytu v rámci programu Erasmus+ absolvovali prehliadku starobylého mesta Katánia, obdivovali jeho historické a prírodné krásy. Učiteľky si nenechali ujsť výstup na Etnu, prehliadku historických miest Syrakúzy a Noto, ochutnali aj tradičné jedlo arancini di riso a sicílsky dezert canolli.

Spoznanie novej kultúry, zaujímavé odborné informácie z oblasti talianskeho školstva a zdravotníctva rozšírili ich obzor. So získanými skúsenosťami sa podelili s kolegami na predmetových komisiách.

Program Erasmsu+ dáva  možnosti osobnostne a odborne rásť nielen žiakom, ale zároveň umožňuje aj pedagógom rozšíriť si svoje obzory.

PhDr. Ingrid Juhásová, PhD., koordinátor projektovej činnosti v SZŠ Trnava

Show Buttons
Hide Buttons