Lučenčania v Brne
22 októbra, 2021
V čase dištančného vznikla Knižka rozprávok o prvej pomoci.
22 októbra, 2021

S Erasmom+ z PB do CZ a DE

Stredná zdravotnícka škola v Považskej Bystrici odštartovala školský rok 2021/2022  projektom Erasmus+ Príprava zdravotníckych asistentov pre európsky trh práce, v rámci ktorého mali žiaci  možnosť absolvovať zahraničné stáže v Českej republike a v  Nemecku.

16ti žiaci štvrtého ročníka absolvovali 2 týždňovú odbornú prax v  Nemocnici AGEL Ostrava Vítkovice na neurologickom oddelení, príjmovej ambulancii, JIS, stacionári a operačnej sále a  na  rehabilitačnom oddelení.  Počas stáže získali mnohé cenné skúsenosti a výnimočné zážitky, ako napríklad stretnutie a rozhovor s pacientkou s Ellis van Creveld syndrómom, ktorá je jedinou v Českej republike s touto diagnózou.

„Projekt nám umožnil  porovnať zdravotnú starostlivosť oboch štátov. Naučili sme sa pracovať v medzinárodnom tíme, oboznámili sme sa s organizáciou a metódami práce inej nemocnice. Osvojili sme si pracovné návyky, posilnili sebadôveru, samostatnosť, zodpovednosť, ale i schopnosť pracovať tímovo. Naša stáž však nebola iba o práci. Voľný čas mimo nemocnice sme využili na spoznávanie mesta Ostrava. Navštívili sme historické centrum mesta, botanickú záhradu, ZOO, Technické múzeum, Slezskoostravskú radnicu, Halda Ema vyhliadku, nákupné centrá, kino, cukrárne i kaviarne. Počas víkendu sme spoznali krásy a históriu mesta Brna, ktoré je nádherné. Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok.“

3 žiačky  vycestovali na zahraničnú stáž do Drážďan do nemocnice v Kreische. „Personál v nemocnici bol ku nám veľmi milý a ústretový. Stretli sme tam aj veľa zdravotníckeho personálu rôznych národností. Boli tam Poliaci, Slováci, Česi, Angličania, takže nemocnica sa naozaj môže pýšiť medzinárodným zložením. Naučili sme sa pracovať v medzinárodnom tíme, oboznámili sme sa s organizáciou a metódami práce inej nemocnice. Nemocnica v Kreische v nás zanechala naozaj obrovský pozitívny dojem a veľký zážitok. Vo voľnom čase sme stihli navštíviť mestá Drážďany a aj Berlín, ktoré sú prenádherné. Ďakujeme za to, že existuje taký projekt ako Erasmus+, lebo vďaka nemu dokáže veľa študentov poznať iné pracovné možnosti a vidieť kus sveta.“

Tento školský rok vycestujú v rámci projektu Erasmus+ v mesiaci jún aj ďalšie skupiny žiakov a učiteľov do Španielska, Nemecka a Českej republiky. V rámci tohto projektu budú mať žiaci mať možnosť zoznámiť sa s konkrétnym spôsobom ošetrovateľskej starostlivosti v zahraničí, rozšíriť si svoje vedomosti a skúsenosti o nové postupy a zároveň sa u nich podporí efektívny spôsob štúdia cudzieho jazyka pomocou pobytu v danej krajine. Zároveň získajú možnosť cestovať, žiť a pracovať v inom geografickom a kultúrnom prostredí, stretnú nových priateľov, zoznámia sa s novým pracovným prostredím a kolektívom, s ktorým budú musieť spolupracovať.

Show Buttons
Hide Buttons