DOD č. 3 v SZŠ TRNAVA
5 marca, 2020
Zrušenie akcií ASZŠSR
31 marca, 2020

Školy budú zatvorené až do odvolania



Pozrite si tlačovú konferenciu ministra školstva – maturovať sa bude, ale nie písomne, prijímačky sa odsúvajú …

Maturanti zmaturujú aj bez písomných testov, uisťuje minister

Stredoškoláci tento rok nebudú mať písomné maturity, ktoré sa mali konať začiatkom apríla.

Ústne maturity zatiaľ zrušené nie sú, podľa plánu by sa mali konať v termíne 1. až 19. júna. Aj toto však ministerstvo posúva na neurčito. Ústne maturity by sa mali konať do dvoch týždňov po tom, čo sa študenti vrátia do naspäť do škôl, podľa ministra však najneskôr do 30. júna, a teda ešte v tomto školskom roku.

„Môžem ubezpečiť maturantov, že určite zmaturujú, zatiaľ to tak plánujeme.“ Ak sa študenti nevrátia do škôl ani v júni, minister potvrdil, že pripravujú iné spôsoby, aby študenti v tomto roku zmaturovali.

Minister školstva zrušil aj monitor, teda Testovanie 9, ktoré mali písať deviataci na základných školách začiatkom apríla.

Termíny pre prijímačky na stredné školy

Ako sa dostanú deviataci tento rok na stredné školy? Prijímačky podľa ministra „určite budú prebiehať“. Žiaci si majú podať prihlášky na stredné školy do 15. mája, a to riaditeľovi svojej základnej školy. Riaditeľ ich musí zaslať na stredné školy do týždňa, konkrétne do 21. mája.

Termín samotných prijímačiek na stredné školy je však neurčitý. Majú sa konať najskôr až dva týždne po tom, čo sa deviataci vrátia do škôl. „Nevieme určiť presný termín, preto to musíme stanoviť podľa toho, ako budú zrušené opatrenia,“ vysvetľoval minister školstva.

Minister priznal, že organizovanie prijímania deviatakov na stredné školy ešte musia doriešiť. Podľa Gröhlinga nastanú v septembri či októbri veľké posuny u žiakov, ktorí nastúpia na strednú školu. „Lebo možno budú zle prijatí alebo zistia, že tá škola nie je tá správna. Budeme sa s tým musieť vysporiadať,“ vysvetlil minister.

Deviataci v prihláške nemusia dodať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, čo bolo doteraz povinné, aby tak nespôsobili nápor na ambulancie všeobecných lekárov.

Prevzaté z denníka N – https://dennikn.sk/1819200/skoly-ostanu-zatvorene-az-do-odvolania-zrusene-su-pisomne-maturity-a-testovanie-deviatakov/?ref=tit1

Show Buttons
Hide Buttons