Pridajme sa k I.B/ZA zo SZŠ Košice Kukučínova a pomôžme človeku a prírode
3 júna, 2019
„ASISTENT V AKCII“
17 júna, 2019

„Zimomriavky mi behali po celom tele“ (finále celoštátnej súťaže v prvej pomoci)

Na okoloidúcu skupinku mladých ľudí sa zrútilo lešenie, pod troskami ležali štyria ťažko zranení, jediná, ktorú padajúce lešenie nezasiahlo bola v ťažkom psychogénnom šoku. Akoby to nestačilo v neďalekej dielni došlo k výbuchu plynu, prvému z robotníkov odtrhlo palec na ruke, ďalšiemu črepina roztrhla brucho a priateľku tlaková vlna vymrštila z dielne, krvácala z ucha a nakoniec upadla do bezvedomia. Pri parku sa zrazilo auto s motorkárom a boli štyria zranení, v telocvični pri florbale sa zranili tri hráčky a manželský pár skončil nešťastne, manžela resuscitovali a manželka bola popálená. Toto je stručná ukážka toho, čo muselo zvládnuť 13 súťažných družstiev v celoštátnej súťaži SZŠ v prvej pomoci
tabulka

ja by som asi nič nedokázal spraviť, toto by mal vidieť a zažiť každý, takto má vyzerať súťaž“. Také úprimné vyjadrenia sme mali možnosť počúvať zo strany hostí na 14-tom finále súťaže v prvej pomoci medzi strednými zdravotníckymi školami 5. júna 2019 v Lučenci. Ostali zaskočení a prekvapení z vernosti stvárnenia hromadných úrazov na jednotlivých stanovištiach, výkonmi maskérov a figurantov. Pád lešenia pri zatepľovaní budovy, výbuch plynu v dielni, zrážka auta s motocyklom, športový i domáci úraz doplnili ešte stanovištia šikovnosti a telesnej zdatnosti. Nechýbal tiež elektronický test.  Nezaujatí pozorovatelia si pochvaľovali organizačné zabezpečenie. Veď zvládnuť plynulú cirkuláciu trinástich súťažných družstiev, porotcov, hostesky, technické zabezpečenie, vyhodnocovanie … až po občerstvenie si vyžiadalo nemálo úsilia i financií. Aj touto cestou sa chceme poďakovať za finančnú podporu sieti nemocníc Svet zdravia, Banskobystrickému samosprávnemu kraju a mestu Lučenec. Osobitné poďakovanie patrí porotcom –  profesionálnym záchranárom zo záchrannej zdravotnej služby FALCK,  AUTOLAKu Hriň s.r.o. za poskytnutie havarovaného vozidla, sklárňam SONE crystal Poltár za krásne víťazné poháre, lučenskej pobočke SČK za maskovanie … zamestnancom a žiakom lučeneckej zdravotky.  A ako to dopadlo? Bodové rozdiely medzi účastníkmi boli minimálne napriek množstvu stanovíšť. Nečudo veď išlo o medailistov z regionálnych kôl. Jedenásť slovenských družstiev nakoniec porazilo jediné družstvo z Čiech – SZŠ Brno. Viac bodov získali len Lučenčania, ktorí v zmysle štatútu získali paralelné prvé miesto. Druhá skončila Žilina a tretie Topoľčany.

Asi je zbytočné zo strany zdravotníckej školy písať o význame takejto súťaže. Veď sme profesionáli a je nám to jasné. Ale ruku na srdce, vieme a dokážeme sa správne a rýchlo zachovať v situáciách, kedy ide o život? Ako si to overiť? Nuž najlepšie práve na našej súťaži – na budúci rok v apríli organizuje regionálne kolo STRED SZŠ v Žiline, na východe Michalovce a na západe Trnava. Finále sa uskutoční v Dolnom Kubíne. Pre motiváciu pridávame úvodné vety, ktoré zazneli na otváracom ceremoniáli súťaže.

Aké bežné… Človek, potrebuje pomoc a nik nepomáha.

Nechcú, nevedia, boja sa.

Prvá pomoc ostala pre mnohých dospelých rovnakým strašiakom, ako pre prváčika krasopis. Nad písmenkami strávili hodiny a vyronili nejednu slzu, keď nevedeli zopakovať predpísané čiary. Dnes všetci vedia písať.

A čo krasopis prvej pomoci?

Život ho doučuje veľmi kruto. Bez varovania dáva svoj diktát, v ktorom si mnohí doslova ani ,,neškrtnú“. Pero berie do rúk osud a kreslí dlhú rovnú čiaru EKG. Cez slzy  je neskoro sa pýtať, prečo sme neurobili aspoň čiarku.




			
		

Show Buttons
Hide Buttons