Pozdrav ku dňu sestier z Prešova
4 mája, 2021
Minister Gröhling navštívil ďalšiu zdravotnícku školu
9 júna, 2021

SZŠ Lučenec navštívila prezidentka SR a minister školstva počas dvoch dní

Naša zdravotka v tomto roku oslávi 75 rokov svojej existencie a nikdy počas svojej histórie nezaznamenala také ocenenie, ako tento týždeň. Sami si trošku nad tým lámeme hlavu: ako sa to prihodilo, že za dva dni nás navštívia dve významné osobnosti politického života. Isté je, že prezidentská kancelária nekoordinovala program pani prezidentky s ministerstvom školstva. Dôležitejšie je, že obidve inštitúcie usúdili, že práve naša škola má čo ponúknuť, že aj touto cestou je vhodné vzdať hold našej práci a spopularizovať štúdium na zdravotníckych školách.

       Oficiálny program pani prezidentky Zuzany Čaputovej na našej škole sa začal 2. júna o 9:30 príchodom prezidentskej kolóny. Pred B-budovou privítala pani prezidentku primátorka Lučenca, pani Alexandra Pivková a po nej riaditeľ školy, pán Miroslav Sekula. Riaditeľ školy sprevádzal pani prezidentku pri prehliadke odborných učební, kde prebiehalo praktické vyučovanie v laboratórnych podmienkach. P. prezidentka sa živo zaujímala o jednotlivé výkony, ktoré demonštrovali žiaci druhého ročníka. Mohla vidieť prípravu a aplikáciu inzulínu a iných injekcií pod kožu a do svalu, prípravu infúzií, transfúzie … Žiaci jej ochotne vysvetlili realizovanú činnosť a nemali problém odpovedať na jej otázky.

Na viac otázok a odpovedí sa vytvoril dostatočný priestor pri následnej diskusii prezidentky SR s vybranými študentmi prvého a druhého ročníka. Menej ostýchaví, bezprostrednejší (či menej disciplinovaní – s menším rešpektom) sa prekvapivo ukázali prváci, keď druhákov takmer nepustili k slovu. Atmosféru rozhovoru si pochvaľovali obe strany. Pani prezidentka pochválila spontánnosť a aktivitu žiakov, tí zase ocenili jej prirodzenosť, úprimný záujem a ochotu odpovedať na najrozličnejšie otázky. V rozhovore sa postupne dotkli pandemickej situácie, nedostatku zdravotníckeho personálu, dôležitosti študijného odboru praktická sestra, ale tiež dištančnému vzdelávaniu, učebným osnovám či vyučovacím metódam. Žiakov napríklad zaujímalo či bude p. prezidentka opakovane kandidovať, alebo či by si vedela predstaviť seba v zdravotníctve. V odpovedi prejavila zmysel pre humor, keď povedala, že si vysoko váži aj prácu pilota, ale do kokpitu stíhačky by sa neposadila. Besedu musel pre nedostatok času ukončiť vedúci protokolu.

Po zápise do kroniky školy nasledovalo fotenie a rozlúčka. Za návštevu sa pani prezidentke poďakoval kyticou a malým prezentom riaditeľ školy a potleskom žiaci a pedagogický zbor. Zuzana Čaputová priniesla do našej školy noblesu, eleganciu, kultúru prejavu snúbenú s prirodzenosťou a ľudskosťou. Ďakujeme, pani prezidentka!

Ministra školstva Branislava Grőhlinga sme privítali 3. 6. tesne popoludní.

Jeho príchod vlastne príjazd bol dosť netradičný, lebo využil na presun medzi školami v meste aj s časťou delegácie mestské bicykle. Bicyklovanie v obleku je v našich končinách dosť netradičným druhom športu, ale keď ide o dobrú vec – podporu ekologickej a zdravej dopravy, prečo nie. Pred hlavným vchodom do školskej budovy na ministra B. Grohlinga čakal riaditeľ školy M. Sekula s riaditeľom odboru vzdelávania M. Martišom a tretiakmi, ktorí si odskočili z nemocnice urobiť s ministrom selfíčko. Od úvodu návštevy pán minister udržiaval uvoľnenú atmosféru pri komunikácii so žiakmi i pedagógmi školy. Postupne si prezrel prebiehajúce vyučovanie v odborných i štandardných učebniach a v ďalšej časti návštevy absolvoval rozhovor s vedením školy i samosprávneho kraja v riaditeľni. Hlavnou témou debaty bol študijný odbor praktická sestra a výrazný nedostatok zdravotníckych pracovníkov v SR. Reč prišla aj na plány školy do budúcna s rekonštrukciou športového areálu a stavbou telocvične. Pred rozlúčkou nasledovalo ďalšie fotenie a na selfíčka si prišli prváčky i druháčky.

O tom kto školu navštívi budúci týždeň vás budeme včas informovať. 🙂 na https://szslucnalc.sk/

Show Buttons
Hide Buttons